StudioGiftSound

Sakari Söderling

Historia


Olen ns kotimusiikkistudion harrastelija 2000-luvun alusta. Ensin hommasin Cakewalkin studio-ohjelmiston, mutta en päässyt siihen oikein sisälle, eikä ollut ketään neuvojaakaan, kun taas Cubasen hommattua ja siiheen koulutusta saaneena pääsin paremmin syventymään musiikin syövereihin ja siihen ohjelmistoon löytyi enemmän alan harrastajia ja täten neuvotkin sain paremmin itselle, jopa ihan kädestä pitäen. Monia versioita siitä sitten olen päivittänyt aina tämän päivän Cubase Pro 11:een asti, joka on kyllä aika vimpan päälle ohjelmisto jo. Enhän minä tiedä ja taida puoliakaan sisäistää, mutta pikkuhiljaa ne sieltä avautuvat.

Sitten 2005 tein kotiini tilan, jossa voin rauhassa harrastella musiikin kanssa, kun se vierashuoneen nurkkaus ei pitemmän päälle oikein toiminut, kun tavarat piti siirtää aina nurkkaan, pois muitten tieltä, niin eihän siitä mitään tullut semmosesta.

Teen tätä siis harrastusmielessä, enkä pelkästään kaupallisessa. Vuosien aikana täällä on käynyt kaikenlaisia bändejä ja artisteja melko laidasta laitaan ja jonkin verran olen tehnyt taustoja artisteille, jotka käyvät keikalla erilaisissa tilaisuuksissa.

Studiohommat olen aloittanut jo -80 luvulla, kun ei tiedetty mitään tällaisista nykyajan digivempeleistä. Se oli sitä kultaista analogiaikaa. 8-raita ja 2-raita master kelanauhurit minulla on vieläkin, koska on paljon nauhamateriaalia, jossa on sen aikaisia biisejä, jota olen tehnyt ns narulle ja niitä sieltä etsiskelen ja ”digisoin” tai miksaan uudelleen muuten vaan.

1980-luvun studiotoimintaa

Kyllähän moni ns ”vanhan liiton” studiomusiikkikonkari kehuu niitä sen ajan vehkeitä maailman parhaiksi ja saundia mitä pehmeemmäksi ikinä, mutta kyllähän tämä nykyajan digimeininki on helpottanut kaikin puolin tätä alaa. Soundi on ehkä liiankin puhdasta ja ”kovaa”, mutta puolensa kullakin. Ennenvanhaan nauhan leikkaukset oli ehkä vähän hitaampia, mutta oma viehätys niissäkin. Soundin taustakohina oli oma lukunsa, joka toi siihen haasteita jos ei Dolby-c riittänyt niin sitten DBX. Oi niitä aikoja, lauloi joku artistikin muinoin.

Biisejä teen itsekin, genret melko laidasta laitaan ja on noita kertynyt yli sata biisiä. Ja lisää tulee silloin tällöin. Musiikki on kyllä mahtava asia ja on se ainakin minun elämässä vaikuttanut niin että olen suurinpiirtein järjissäni pysynyt sen avulla. Aikoinaan työelämässä oltuani, se oli todella hyvä vastapaino työlleni. Oli se työnteko sen verran raskasta.

2020-luvun studiotoimintaa