StudioGiftSound

Sakari Söderling

Tehottomuus voi olla myös hyvä


Kun tietokoneen tai tarkemmin sanottuna näytönohjaimen teho hiipuu, niin se saattaa muodostua ongelmaksi myös tässä musiikin puolella, eikä pelkästään pelien pelaamisessa. Nykyään käytän kolmea näyttöä ja minusta tuntuu että yksi näyttö kun on vanha Samsung tv, olisko joku 40″ tai 42″, niin se on liian raskas, eli vie tehoja. Mene ja tiedä. En ole sen ihmeemmin mittaillut, mutta se on joku olettamus kai.

Mutta minulla oli aikasemmin viisi (5) näyttöä ja se meni jo överiksi eli liika oli liikaa, eli liian paljon. Kävi nimittäin niin, että meillä oli ns nauhoitukset ja äänitimme pianon osuutta biisiin. Huomasin heti että nyt on joku outo juttu äänessä kun se niinsanotusti vouasi eli huojui. Piano siis huojui, niinkuin se olisi ollut järven laineilla ja ääni huojui aaltojen mukana. Äänitin sen midi-tiedostona Cubaseen ja siellä käytin softana Yamahan C7 soundia. Tässä digi-pianossa (Roland HP337e) ei ole mikään paras soundi ja midinä kun nauhoittaa, voi käyttää mitä vaan soundia, mitä tietokoneesta löytyy ja niitä vaihtoehtoja kyllä on.

Tietokone ei pitäisi heti hyytyä (Intel Core i7-9700 CPU 3,60GHz) 32 Gt RAM, 64-bittinen käyttöjärjestelmä. Ei mikään paras, mutta on pärjätty vielä. Windows 10. Näytönohjain NVIDIA Quadro P2200. Ei sekään mikään huippu, mutta kun ei ollut tuota rahaa silloinkaan liikaa ja piti vain saada useampi näyttö. Tuo isompi näyttö on myös tuon toisen tietokoneen takia, kun siinä on CorelDraw jota tarvitsen taas muissa hommissa. Ja se on sen verran vanha, että se ei toimi W10:ssä. Toisessa koneessa on siis W7.

Mutta mennään asiaan vielä, eli piano soundin huojuntaan. Ensin tietenkin luulin että nauhotus on pilalla ja katsotaan missä vika. Vika löytyi nopeasti, kun tiputimme näyttöjä pois käytöstä, niin soundi muuttui tasaiseksi, niinkuin piano soi. Jätin asian vielä entiselleen ja lisäsimme muut soittimet ja laulustemmat. Sitten kun kuuntelin kokonaisuutta, huomasin että tuo pianon soundi on täydellinen, koska laulussa vielä lauletaan vanhasta tervahöyrylaivasta (Prinsessa Armaada) joka seilasi Saimaan aalloilla. Tässä voisi sanoa että: ”Onni onnettomuudessa”!

Tässä voit vielä kuunnella biisin.

Säv. Sakari Söderling, san. Asko Kariluoto

Prinsessa Armaada Saimaan aalloilla seilasi aikoinaan.Kannella laivan nyt kipparikvartetti vieläkin muistetaan.

/: Elämän aalloilla, aika on niin lyhyt, täällä me seilataan. Mitä on laivassa lastina meillä, kun saavumme satamaan?:/

Ei ole aalloilla enää Armaadaa. Ei ole parrujakaan.Muistojen vesillä laivat ne seilaavat. Kannella lauletaan:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *